Maatregel corona-virus: Keuringsattesten verlengen en autokeuringscentra in beperkte mate open

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) heeft na overleg met GOCA Vlaanderen bereikt dat de keuringsstations op woensdag 25 maart terug opengaan. Gezien de situatie en de achterstand zal dit enkel zijn voor de bedrijfs- en transportvoertuigen, bussen, prioritaire voertuigen en technische herkeuringen. Voor de andere categorieën (waarvan het keuringsattest verstreek na 13 maart 2020) zal de termijn verlengd worden met 4 maanden, na het opheffen van de crisismaatregelen.

Impact logistieke sector

GOCA Vlaanderen (de overkoepelende organisatie van keuringscentra) besliste afgelopen dinsdag éénzijdig de keuringscentra te sluiten. Hierdoor konden wagens en vrachtwagens niet meer gekeurd worden en was er geen keuring voor verkoop. Op een aantal weken tijd zou de impact van deze beslissing aanzienlijk zijn. Wekelijks worden er namelijk 1.784 zware voertuigen en 3.686 aanhangwagens en opleggers gecontroleerd. Deze dreigden nu zonder keuring te vallen en konden zodoende niet meer ingezet worden voor transport.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Het sluiten van de keuringscentra zou een forse impact hebben op de transportsector. Terwijl het in deze periode noodzakelijk is dat onze logistiek overeind blijft om iedereen te bevoorraden van de nodige voeding, levensmiddelen, brandstof maar ook van medicatie en medisch materiaal.”

Termijn verlengd met vier maanden

Door het sluiten van de keuringsstations is er een achterstand opgelopen en daarom zal er een verlenging gebeuren van de huidige termijn. Om de mobiliteit van de burgers te verzekeren, die ook met deze noodregeling niet naar de keuring kunnen gaan, zal de termijn verlengd worden met vier maanden na het opheffen van de crisismaatregelen.

Wekelijks worden er 33.647 personenwagens gekeurd en gebeuren er ook nog eens 8.587 tweedehandskeuringen. Na drie weken loopt dit samen op tot bijna 130.000 voertuigen. Hierdoor wordt mobiliteit van de mensen ontnomen en moeten ze terugvallen op het openbaar vervoer waar we juist zwaar inzetten op social distancing”, aldus minister Lydia Peeters.

Om te voorkomen dat mensen problemen krijgen met ongekeurde voertuigen, worden tijdelijke maatregelen ingevoerd:

  • Voor iedereen die na 13 maart naar de keuring moest gaan, wordt de termijn verlengd met 4 maanden. Dit geldt zowel voor de eerste keuringen als de periodieke keuringen.
  • Voor de herkeuringen volstaat het om de kleine herstellingen te laten attesteren door een erkende garagist.Dit is voor het afstellen van lichten en uitlaatgassen, de vervanging van de voorruit, ruitenwissers, spiegels, lichten en remblokken, het herstellen van het koetswerk en het plaatsen van het brandblusapparaat, gevarendriehoek, verbandkistje en fluorescerend vestje.

Voor de zwaardere redenen van afkeuringen blijft ook nu de regel om voor herkeuring te gaan bij het keuringsstation.

De keuringsstations zullen werken volgens duidelijke richtlijnen en regels die voldoen aan deze voorgeschreven door de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Dit zijn richtlijnen om zowel de bestuurder als de controleur te beschermen. Minister Lydia Peeters roept iedereen op deze richtlijnen en regels steeds te respecteren in het belang van iedereen.

Het noodplan ziet er als volgt uit

– Voor specifieke voertuigen gaan de keuringsstations terug open (ook keuringsstraten bij transportfirma’s gaan terug operationeel) vanaf woensdag 25/03/2020 maar voor specifieke voertuigen.

Deze specifieke voertuigen zijn:

  • Bedrijfsvoertuigen/ Bus en Car (+ 3.5 Ton )
    • Eerste keuring
    • Periodieke keuring voor voertuigen waarvan de geldigheid van het keuringsbewijs binnen de 8 kalenderdagen vervalt.
    • Technische herkeuring
    • Administratieve keuring voor inschrijving
  • Technische herkeuringen personenwagens + lichte vracht (-3.5 T)
  • Prioritaire voertuigen

– Voor de personenwagens, andere motorvoertuigen en hun aanhangwagens waarvan de geldigheidsduur is verstreken tussen 13 maart 2020 en binnen de maand na de volledige heropening van de keuringsstations wordt de termijn verlengd met vier maanden.

– Eerste keuring voor professionele voertuigen die gehomologeerd zijn wordt met 4 maanden uitgesteld na het opheffen van de crisismaatregelen.

– Er zal gewerkt worden volgens de hygiënerichtlijnen zoals aangeraden door Volksgezondheid of Zorg en Gezondheid.

Voor wat de herkeuringen betreft volstaat een attest van een erkende garagist als het gaat over volgende tekortkomingen :

  • Afstellen lichten, uitlaatgassen.
  • Vervanging voorruit, ruitenwissers, spiegels, lichten, remblokken.
  • Herstellen van het koetswerk.
  • Plaatsen van het brandblusapparaat, gevarendriehoek, verbandkistje en fluorescerend vestje.

Voor wat de verlengingen van de termijnen betreft alsook voor de herkeuringen via attest van een erkend garagist wordt geregeld via een Ministerieel Besluit gezien het genomen Besluit van de Vlaamse Regering houdende noodmaatregelen inzake mobiliteit en openbare werken op de Vlaamse regering van vrijdag 13 maart 2020.

Noot: er werden in 2018 3.003.239 voertuigen gekeurd, maandelijks worden er gemiddeld 250.270 gekeurd.
bron: website minister Peeters Lydia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 RVL - Verzekeringen - Alle rechten voorbehouden