E-step: Wat zijn de spelregels?

De populariteit van elektrische steps is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit is niet verwonderlijk, gezien de verkeersdrukte en circulatieplannen in steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent. Elektrische steps bieden een handige en milieuvriendelijke manier van vervoer. Hoewel deze trendy tweewielers steeds vaker op straat te zien zijn, brengen ze ook risico’s met zich mee. Daarom zijn er sinds 1 juli 2022 nieuwe regels ingesteld om het gebruik van e-steps veiliger te maken. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over het gebruik van elektrische steps.

Welke E-Steps zijn legaal in België?

Een elektrische step (e-step) wordt gedefinieerd als een step zonder zadel die maximaal 25 km/uur kan rijden. Stepjes die sneller gaan, zijn niet zomaar toegestaan op de openbare weg en vallen onder andere regels.

Vanaf welke Leeftijd mag je met een E-Step rijden?

Er is geen rijbewijs nodig voor een elektrische step, maar je moet wel minstens 16 jaar oud zijn om ermee te rijden. Dit voorkomt dat kinderen en jongeren zich met een gemotoriseerd voertuig verplaatsen. Er zijn enkele uitzonderingen:

  • In woonerven
  • Op wegen voor voetgangers, fietsers en ruiters
  • In speelstraten
  • In voetgangerszones waar een verkeersbord dit toelaat, mits je stapvoets rijdt

Welke regels moet je volgen als bestuurder van een E-Step?

Als bestuurder van een e-step moet je dezelfde regels volgen als een fietser. Dit betekent onder andere dat je je aan de verkeersregels moet houden en respect moet hebben voor andere weggebruikers.

Waar Mag Je de E-Step Parkeren?

Vroeger werden e-steps vaak willekeurig geparkeerd, wat voor hinder en gevaarlijke situaties zorgde. Nu zijn er specifieke parkeerzones en zones met een parkeerverbod, aangeduid met verkeersborden. In sommige gevallen zijn er parkeerplaatsen met witte wegmarkeringen of rekken. Als er geen specifieke signalisatie is, mag je de e-step op het trottoir parkeren, zolang je de doorgang niet belemmert.

Is een Helm verplicht op de Elektrische Step?

Een helm is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Het aantal ongevallen met e-steps is fors gestegen. Een fluohesje dragen is ook aan te raden voor betere zichtbaarheid. Verlichting is wel verplicht bij duisternis, op fietspaden, op de rijbaan en bij slecht zicht.

Welke Boetes Staan op Overtredingen?

  1. Opdrijven van een Step: Dit is verboden en wordt zwaar bestraft. Opgedreven steps worden beschouwd als motorvoertuigen, waarvoor inschrijving, rijbewijs en verzekering verplicht zijn. Overtredingen kunnen leiden tot proces-verbaal en verschijnen voor de Politierechter.
  2. Overtreden van Verkeersregels: Rijden op het trottoir, met twee personen op één step, of rijden onder de 16 jaar kan een boete opleveren. Parkeren op een verboden plek kan tevens een boete opleveren.

Kan de Politie je step afpakken?

Ja, bij een opgedreven e-step kan de politie deze in beslag nemen. Je hebt twee opties:

  1. De step laten ophalen en afstellen door een garagist binnen 30 dagen, op eigen kosten.
  2. Afstand doen van de step, waarna deze vernietigd wordt.

Heb je een verzekering nodig?

Een verzekering voor een e-step zonder zadel die maximaal 25 km/uur rijdt, is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Een familiale verzekering dekt schade aan derden, maar niet je eigen letsel of diefstal van de step. Een aanvullende verzekering en rechtsbijstandverzekering kunnen dus nuttig zijn voor volledige bescherming.

 Wist je dat de BA van je step gedekt is via je familiale… nog geen familiale… lees… BA Gezin – Familiale verzekering voor u, uw gezin, uw dieren